Z.R. fashion

Dress code-ul este traditional 100%.

Nu ai tinuta completa? Mix & match: ie, fote, brau cu blugi. Let’s play it cool. 
Vremea se arata la o temperatura de 26 grade C cu soare si nori.

More about IE, aici si mai jos. Ne inspiram. 

Poporul român se identifică, printre altele şi poate în cel mai autentic mod, prin portul său popular, cu precădere prin cea mai reprezentativă şi cea mai marcată de simboluri piesă a sa: cămaşa.

“Purtăm ii ca să ne identificăm cu etalonul frumuseţii, bunătăţii şi fericirii populare”, Varvara Buzilă, doctor universitar Universitar.

Tipuri de ii

În raport cu croiala, se poate face următoarea clasificare: cămaşa „de-a întregul” (cea mai veche), ia (cămaşa încreţită la gât) şi cămaşa cu platcă, (deja cu influenţe urbane, cu dreptunghi de pânză în zona umerilor).

Semnul central al cămăşii era crucea, iniţial fiind confecţionată din pânză de in sau cânepa, ca mai târziu să se opteze pentru bumbac sau mătase.

În partea de sud a ţării iile erau ţesute cu borangic, iar în toate regiunile erau accesorizate cu broderii la gât şi mâneci şi cu mărgele.

Unde se purta ia şi unde se mai poartă în prezent?

“Iile brodate cu „spic” făceau parte din costumul de nuntă din Moldova. Culorile folosite la broderie erau în două-trei nuanţe cromatice, de regulă, dar se broda şi cu o singură culoare, de obicei negru.

Femeile căsătorite şi cele în vârstă respectau anumite principii în realizarea costumului, preferând culori mai reţinute, modele de croială mai modeste şi un material ţesut mai simplu, în timp ce la fetele tinere culorile sunt deschise şi aprinse. Acestea din urmă nu-şi acopereau capul cu ştergarul de îmbrobodit (privilegiu rezervat nevestelor) şi nu purtau nici şorţ de protecţie din acelaşi motiv.”, consemnează historia.ro

“Costumele cusute cu ornamente negre se purtau în momentele dureroase atunci când cineva drag murea, cele cusute în culori vii exprimau fecioria, virginitatea sau erau specifice anumitor ceremonii”, a mărturisit Oana Pârvan.

În prezent, ia (în forma sa iniţială) se mai poartă în zone precum Maramureş, Sighişoara, unele oraşe din Ardeal, cu precădere în cadrul unor evenimente speciale, precum nunţi, botezuri, Ziua Naţională. Poate au mai rămas câteva bătrâne nostalgice care îşi poartă zilnic cămaşa tradiţională.

Bianca Dragomir, Redactor

http://www.one.ro/fashion/moda-stil/istoria-iei-camasa-traditionala-romaneasca-a-femeii-10788567

Advertisements